a

Liemburg Paard & Kracht

Bij Liemburg Paard&Kracht kun je gerichte trainingen volgen, waarbij de interactie tussen mens en paard centraal staan. De inspirator achter Liemburg Paard&Kracht is Marike Liemburg.

Nieuw:

  No posts were found.

06 – 106 49 602

Carstenswijk 132A in Elim

marike@liemburgpaardenkracht.nl

 

Leiderschapstraining

Omdat verandering in jou verandering in je paard betekent!
Liemburg Paard & Kracht > Ruiter en Paard > Leiderschapstraining

Ontwikkel de leider in jezelf, dankzij een paard

Wie kent ze niet? Grote zwermen vogels in de lucht bieden een betoverend plaatje. Maar hoe kunnen ze zo dicht op elkaar vliegen zonder te botsen? Vogels hebben goede reflexen, door hun snelle reflexen kunnen zij goed op korte onderlinge afstand laveren.

Dit geldt met name voor kleine vogels, want bij hen is de weg van de zintuigen naar de hersenen erg kort. Spreeuwen houden zes à zeven andere vogels in de zwerm in de gaten. Zo kan een zwerm van vorm veranderen zonder dat de buitenste vogels de groep kwijtraken. Vogels registreren elkaar met ogen en lichaam waardoor er een sterke connectie en samenwerking ontstaat.

Maar wat heeft nou een zwerm vogels met paarden te maken zal je misschien denken.

Paarden zijn kuddedieren en hebben een grote behoefte om zich aan te sluiten bij een groep.

Wanneer wij als mens, ruiter of eigenaar samenwerken met het paard worden wij onderdeel van de kudde. Door de verbinding met het paard aan te gaan zal deze zich steeds meer op jou gaan richten en openstaan voor jouw aanwijzingen.

Deze verbinding gaat verder dan leiden en volgen. Bij verbinding gaat het om dezelfde dynamiek als bij de zwerm vogels waarbij prachtige vormen zichtbaar worden. Leiden en volgen vloeien in elkaar over, samen ben je één.

Het werken in vrijheid met je paard is een prachtige manier om te ontdekken hoe je vanuit een diepere verbinding kunt samenwerken. Andere hulpen worden minder belangrijk. Ze worden vervangen door lichaamshouding, energie en ademhaling.

Verandering in jou is verandering in je paard.

Het trainen met paarden is geen weg op zich en heeft geen eindbestemming. Een goede leider worden is geen hoog podium dat bereikt kan worden maar een reis die je mag ondernemen. Het doel met paarden is niet om beter te worden dan een ander.

Het gaat om het beste in jezelf naar boven te halen. Hiervoor moet je aan jezelf werken en niet aan het paard.

De enige goedkeuring die een ruiter zou moeten zoeken is die van zijn paard.

Het werken in vrijheid biedt de gelegenheid om met jezelf aan de slag te gaan waarbij gebruik gemaakt kan worden van: ademhaling, zachte ogen, (innerlijke) balans, gronden, ontspannen en correct uitlijnen van je lichaam, visualiseren en positieve energie (Ki) geven.

Een diepere verbinding met je paard begint bij een diepere verbinding met jezelf. Tijdens deze training wordt ook gebruik gemaakt van de basisprincipes afkomstig uit de Centered Riding waardoor je tijdens de leiderschapstraining tevens werkt aan jouw kwaliteiten als ruiter.

In een relatie op basis van wederzijds respect kan het paard samen met jou uitgroeien tot een trots en zelfbewust wezen en plezier beleven aan de dingen die je samen met hem doet.

Onze garanties:

Paddock Paradise Elim

Eigen locatie

Ervaren coach

Koffie en thee staan klaar!

De vijf-elementen-leer

Tijdens de trainingen van zowel teams, mens & paard en in de quasha-therapie wordt gebruik gemaakt van de oosterse karaktertype indeling uit de vijf-elementen-leer:

 1. Hout
 2. Water
 3. Vuur
 4. Aarde
 5. Metaal

Dit zijn de bouwstenen van je persoonlijkheid. De elementen vertegenwoordigen bepaalde fysieke eigenschappen en persoonlijkheidskenmerken voor zowel mens als paard en worden gebruikt om het ontstaan van beweging en verandering te verklaren.

De kenmerken op een rij:

Wij hebben alle elementen uit de vijf-elementen-leer voor je op een rij gezet. Wanneer je ze aanklikt kun je de kenmerken per element bekijken.

Hout

Hout is een element uit de vijf-elementen-leer.

LEES VERDER

Metaal

Metaal is een element uit de vijf-elementen-leer.

LEES VERDER

Aarde

Aarde is een element uit de vijf-elementen-leer.

LEES VERDER

Water

Water is een element uit de vijf-elementen-leer.

LEES VERDER

Vuur

Vuur is een element uit de vijf-elementen-leer.

LEES VERDER

De 5 elementen werken met elkaar samen in de cyclus van het leven:

 1. Waterfase: overleven
 2. Houtfase: grenzen bepalen
 3. Vuurfase: seksualiteit, ego , intimiteit
 4. Aardefase: rust en stabiliteit
 5. Metaalfase: bezinning
 6. Waterfase: de dood

Disbalans

Als mens en/of paard in balans zijn vertonen zij meestal de positieve eigenschappen van het element. Als het allemaal niet zo lekker gaat, is er sprake van disbalans en komen de negatieve aspecten van dat element naar voren.

Karaktersprong

In de verachtingscyclus die optreedt bij langdurige disbalans, springt een element over in een ander element. Zo kan het zijn dat je denkt een rustig, matig actief paard te kopen. Maar na een paar weken, waarin je hem goed hebt behandeld, kan het zomaar zijn dat je ineens een heel ander paard hebt. Kennelijk speelden voorheen omgevingsfactoren een belemmerende rol en komt hij nu weer lekker in zijn vel te zitten.

Mengtypes

Behalve paarden die niet in hun eigen element zijn ,zoals vuur dat in water is geschoten, bestaan er ook aangeboren combinaties van types, de zogenaamde mengtypes. Bij mengtypes kan een bepaald element wel dominant aanwezig zijn, maar vaak zie je kenmerken van wel twee of drie elementen.

Daarom moet je niet proberen je paard per se in een element onder te brengen. Het kunnen er, om verschillende redenen, meer dan een zijn.

Liemburg Paard & Kracht

Bij Liemburg Paard&Kracht kun je gerichte trainingen volgen, waarbij de interactie tussen mens en paard centraal staan. De inspirator achter Liemburg Paard&Kracht is Marike Liemburg.

LEES VERDER