Ik ben altijd moe

Waarom voel ik mij zo moe als HSP’er?

Voel je je uitgeput nadat je tijd hebt doorgebracht met andere mensen? Ben je overweldigd na een dag werken en loopt je prikkelemmer over? Heb je aan het einde van de dag geen energie meer voor leuke dingen en plof je uitgeblust op de bank?

Voor een HSP’er kan vermoeidheid een prominente rol spelen in het dagelijks leven. Dat is niet gek omdat je als hooggevoelig mens makkelijk overprikkeld raakt. De gevolgen kunnen wel vervelend zijn. Een keer moe zijn is niet erg, maar wanneer je energielevel continu negatief uitvalt kan dit leiden tot fysieke klachten of in het ergste geval een burn-out.

In dit blog gaan we in op het verband tussen hooggevoeligheid en vermoeidheid. Ook onderzoeken we hoe je omgaat met vermoeidheid, als HSP’er.

Wat is de relatie tussen vermoeidheid en prikkelverwerking bij een HSP’er?

De prikkelverwerking van een HSP’er werkt anders dan bij andere mensen. Het filter om prikkels te verwerken is anders afgesteld. Je bent gevoeliger voor prikkels die je om je heen ervaart.

Prikkels variëren van fel licht, harde geluiden en ongezond eten tot het aanwezig zijn in een groep mensen of meedoen in een sociaal gewenste situatie.

Hooggevoelige mensen voelen dingen diep aan. Een prachtige eigenschap, maar ook een eigenschap die verwerkingstijd vraagt. Gun je jezelf deze verwerkingstijd niet, dan kan dit leiden tot emotionele uitputting. 

Daar komt bij dat je, als HSP’er, de problemen van andere mens kunt internaliseren. Daarmee wordt het probleem van de ander dus jouw probleem. Je kunt je voorstellen dat dit tot vermoeidheid leidt. Zeker wanneer je niet geleerd hebt, hoe je hier mee om moet gaan.

Overprikkeling ligt op de loer

Alle dingen die genoemd worden zorgen voor overprikkeling. Bij overprikkeling komt jouw stresssysteem in actie en dit kost je als HSP’er behoorlijk wat energie. In feite zit je prikkelemmer te vol. Het is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid voor hooggevoelige mensen. 

Lukt het niet om te ontspannen, dan kan dit leiden tot slaapproblemen en allerlei fysieke klachten. Duurt dit te lang en blijf je roofbouw plegen, dan bestaat de kans dat je burn-out raakt.

Gratis e-book: ultieme succestips en oefeningen voor HSP’ers in nood

Ebook: noodplan voor HSP'ers

In dit gratis e-book vind je handige tips voor hooggevoelige mensen.

  • Ontdek het belang van het Inside-out principe. Leer te leven van binnen naar buiten.
  • Waarom een burn-out op de loer ligt wanneer je jouw energiesysteem niet serieus neemt.
  • Ontdek waarom pleasegedrag veel voorkomt bij HSP’ers
  • Rejection Sensitivity: heb je hier last van?
  • Praktische tips en oefeningen die je helpen.

Voorbeeld uit de praktijk

Een docente op de basisschool geeft aan dat ze grote pieken en dalen ervaart in haar energieniveau. ‘Het ene moment ben ik vol energie, het andere moment lijkt het allemaal weg’. Ze heeft in haar werk veel contact met ouders, mededocenten en natuurlijk de kinderen.

In ons gesprek vertelt deze hooggevoelige vrouw dat ze energie verliest. Vragen we door dan blijkt dat ze continue in contact is met mensen die haar qua energie ‘leegzuigen’. ‘Ik doe altijd mijn best om het iedereen naar de zin te maken, maar dat werkt niet altijd’ geeft ze toe.

Tijdens een sessie gaat ze met het paard de bak in. Haar energie concentreert zich in haar hoofd. Hierdoor leunt ze voorover en is ze kwetsbaar. Wanneer we met haar ademhaling en haar houding aan de slag gaan ervaart ze een verschil. Nu kan ze vanuit de ontspanning het paard aan het werk zetten. Ze komt tot de conclusie dat ze meer energie heeft wanneer ze uit gaat van haar eigen kracht.

Oorzaken van vermoeidheid bij hooggevoeligheid

Er zijn enkele belangrijke redenen te noemen die ten grondslag kunnen liggen aan oververmoeidheid. Je leest er ook een aantal in het voorbeeld wat we hierboven noemen.

Praktische prikkels die leiden tot vermoeidheid

Als eerste gaan we in op een aantal praktische dingen die makkelijk leiden tot vermoeidheid.

Onregelmatigheid en gebrek aan structuur

HSP’ers hebben behoefte aan duidelijke structuren. Dat betekent: geen onverwachtse dingen, een ritme waar ze op terug kunnen vallen, regelmatige slaap en duidelijkheid. Dit geeft rust in een systeem wat al makkelijk overprikkeld raakt.

Voeding

Ongezonde voeding maakt dat je vermoeider bent. Dat geldt voor iedereen. Hoe meer suiker je eet, hoe meer je bloedsuikerspiegel varieert. Dit maakt dat jij je moe en futloos kunt voelen. Dit geldt zeker voor hooggevoelige mensen.

Dus het is belangrijk dat je gezond eet. Hoe dit er uit ziet, varieert per persoon. Alhoewel er wel bepaalde basisprincipes te hanteren zijn.

Goede slaap

Uiteraard is slaap van invloed op hoe moe jij je voelt. Wanneer je moe aan je dag start sta je al met 1-0 achter. Voor een HSP’er is het raadzaam om een fijn avondritueel te ontwikkelen.

Zorg dat je hoofd rustig is. Een overactief brein heeft invloed op je slaapritme. Voordat je naar bed gaat, kun je nog een rondje wandelen, in je dagboek schrijven of even lezen om echt tot rust te komen. Voldoende rust pakken is essentieel om oververmoeidheid tegen te gaan.

Vermoeidheid HSP

Beweging

Als HSP’er zit je al snel in je hoofd. Piekeren is iets waar veel HSP’ers zich in herkennen. Het is fijn om te kunnen ontladen. Dat doe je door te bewegen.

Doe je dit niet, dan geeft dit een vorm van overprikkeling. In beweging komen, helpt je om alles te laten zakken. Wandelen, fietsen, yoga en zwemmen zijn goede voorbeelden van lichaamsbeweging die je hierbij helpen en tegelijkertijd fit houden. Bijkomend voordeel: je slaapt ook beter.

Sociale contacten en vermoeidheid

Sociale contacten zijn leuk en noodzakelijk om een fijn leven te leiden. Maar als HSP’er balanceer je in sociaal contact altijd op een dun koord. Aan de ene kant laad je er van op, aan de andere kant kost het je veel. Je bent erg gevoelig voor de energie en emoties van andere mensen. Deze pik je op en absorbeer je alsof ze van jou zijn.

Het geeft je het gevoel dat je leegloopt in sociaal gezelschap. Een goede balans in afspreken en je rust pakken, helpt je om vermoeidheid tegen te gaan. Plan niet vijf avonden in de week iets, maar stel een maximum: bijvoorbeeld maximaal twee afspraken per week.

Vermoeidheid en rejection sensitivity

Veel hooggevoelige mensen zijn gevoelig voor afwijzing van anderen. Een mechanisme wat de officiële naam Rejection Sensitivity heeft. De kans is groot dat je als HSP’er in je kindertijd afgewezen bent omdat je ’te gevoelig was’.

Daar komt bij dat je zo goed aanvoelde wat een omgeving van je vroeg dat je soms al, voordat de ander het wist, een bepaalde afkeuring voelde bij bepaald gedrag. Om deze reden ben je het andere mensen naar de zin gaan maken. In de hoop dat je niet afgewezen zou worden.

Je bent een meester geworden in pleasen. In het scannen van de ander. In dingen oplossen die jij niet hoeft op te lossen. In het nadenken over en het verteren van feedback die jij je persoonlijk aantrekt, maar die niet direct iets met jou te maken heeft. Dit kost bakken met energie.

Een groot verantwoordelijkheidsgevoel, hooggevoelig en vermoeid

Er zijn veel HSP’ers die worstelen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze voelen zich schuldig wanneer ze ‘nee’ verkopen aan de ander en hebben de neiging om alle problemen op te willen lossen. Misschien herken je dit ook wel in jouw leven?

Je kunt je voorstellen dat het behoorlijk uitputtend is wanneer je ook nog het leven van andere mensen leeft. Het kan beslist geen kwaad om ‘nee’ te zeggen tegen de ander en een ‘ja’ uit te spreken richting je eigen behoeften en verlangens.

Oorzaken vermoeidheid HSP'er

Een sensor voor incongruentie en onechtheid

Een HSP’er lijkt een ingebouwde sensor te hebben voor incongruentie. Wanneer je met iemand praat dan voel je of hij of zij echt meent wat er gezegd wordt. Dit is soms best ingewikkeld, omdat we in een wereld leven waarin onechtheid de norm is.

Vraag je de buurvrouw of het goed gaat dan is de kans groot dat ze zegt dat het goed gaat. Terwijl ze in werkelijkheid net ruzie heeft gehad met haar partner. Het zijn onderhuidse signalen die je oppikt als HSP’er. Dit geeft vaak een bepaalde verwarring.

Soms denk je dat deze emoties van jou zijn, soms heb je het gevoel dat er iets niet klopt. In beide gevallen kost het je energie.

Tips hoe je als HSP’er vermoeidheid voorkomt of beperkt

Nu duidelijk is waar jouw vermoeidheid vandaan komt, is het prettig om ook handvatten aangereikt te krijgen waar je iets aan hebt. Wij geven je een aantal tips!

Tip 1: Zelfzorg

Zelfzorg is buitengewoon belangrijk voor jou als HSP’er. Hierbij kun je denken aan:

  • Goed eten
  • Goed slapen
  • Het inplannen van verwerkingstijd
  • Wandelen
  • Een fijne hobby uitvoeren
  • Alleen tijd inplannen

Zelfzorg is voor iedereen anders. Het is wel belangrijk dat je hierin jouw eigen blauwdruk leert kennen. Om je te helpen hebben wij de Zelfzorg Blauwdruk ontwikkeld. Met de zelfzorg blauwdruk voor HSP’ers maak jij binnen no-time je eigen zelfzorg plan. Zie het maar als eerste hulp voor jou als HSP’ers.

Tip 2: Duidelijke structuur

Een duidelijke structuur helpt je om in balans te blijven. Pak genoeg rust, beweeg voldoende en stel een grens je sociale afspraken.

Tip 3: Goede voeding

Eet voldoende vezels, groente en fruit om in topconditie te blijven. Vermijd te vet of ongezond eten.

Tip 4: lichaamsbewustzijn

Als HSP’er zit je makkelijk in je hoofd. Eigenlijk wat tegenstrijdig, omdat je zo’n rijke innerlijke gevoelswereld hebt. In je hoofd zitten is vaak een overlevingsmechanisme. Als je zo veel voelt, kan het zo overweldigend zijn dat je jezelf beschermd. Zit je in je hoofd, dan hoef je niet te voelen. Toch is durven voelen de sleutel naar jezelf. Goed aarden is hierin belangrijk. Contact voelen met je lijf. Dit noemen we lichaamsbewustzijn.

Aarden maakt je bewust van:

  • je eigen lichaam en grenzen
  • het moment, het leven in het hier en NU
  • het feit dat JIJ een unieke persoonlijkheid bent
  • de voeding die je krijgt vanuit de aarde

Tip 5: Werk aan je mechanismen

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die we je kunnen geven. Natuurlijk is goed slapen en goed eten belangrijk. Maar er gebeuren dingen op een diepere laag. Wanneer je continu op zoek bent naar goedkeuring van anderen, je perfectionistisch gedrag laat zien of geen grenzen stelt dan trek je dit niet recht met een nacht goed slapen of een dagelijkse wandeling.

De kunst is dat je leert om te gaan leven vanuit wie je werkelijk bent. Niet vanuit de aangepaste versie. Dat betekent dat:

  • je leert om gezonde grenzen te stellen
  • je minder perfectionisch gedrag laat zien
  • je keuzes leert maken vanuit wat je echt wilt (en niet om te pleasen)
  • je een goede balans creëert tussen jouw en de buitenwereld
  • je van binnen naar buiten leert te leven (in plaats van andersom)
  • je leert om de reddersrol los te laten en verantwoording pakken in een juist perspectief leert zien.

Coaching voor hooggevoelige mensen

Het is vaak lastig om je eigen patronen helemaal te doorzien. Gerichte persoonlijke coaching helpt je om stappen te zetten in je zelfontwikkeling. Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt coaching voor hooggevoelige mensen. In de coaching ontdek hoe je beter naar je gevoel leert luisteren als HSP’er. Erg belangrijk wanneer je vermoeidheid wilt oplossen of voorkomen. Hierbij maken wij gebruik van verschillende tools zoals:

Familieopstellingen

Een familieopstelling helpt je om inzicht te krijgen in onbewuste dynamieken. Zeker wanneer jij je herkent in mechanismen als pleasen, jezelf wegcijferen, geen keuzes durven maken, overanalyseren of fawnen kan een opstelling helpend zijn. Dit gedrag laat zien dat er sprake is van een disbalans tussen geven en nemen.

Een belangrijk principe binnen een familiesysteem is een evenwicht tussen geven en nemen. Dit moet in balans zijn, je kunt dit zien als een natuurwet. Op het moment dat dit uit balans is, ontstaan er verstoringen.

Het herstel hiervan kun je bevorderen door aan de slag te gaan met systemisch werk. Tijdens een familieopstelling achterhaal je waar de disbalans zit, zodat je helder krijgt waar je mee aan de slag kunt.

Paarden spiegelen en paardencoaching

Paardencoaching

Voorwaarts in Ontwikkeling maakt in de coaching gebruik van het coachen met paarden. Paarden spiegelen en reageren altijd zonder oordeel.

Wat we in de praktijk zijn is dat mensen die worstelen bepaalde mechanismen binnen het HSP zijn in relatie met de paarden verbinding ervaren met stukken waar ze anders niet bij kunnen. In relatie met het paard lijkt het vermogen om verbinding te voelen weer geactiveerd te worden.

Zie ook: coaching met paarden