Gezonde voeding voor hooggevoelige kinderen

Gezonde voeding voor hooggevoelige kinderen

Veel jonge kinderen worden gediagnosticeerd als te druk, hebben moeite om zich te concentreren of leven te veel in hun eigen wereld. ADHD, PDD-NOS, autisme .. voor elke vorm van ‘buitensporig’ gedrag is een diagnose. Vaak worden kinderen blootgesteld aan ‘ongezonde’ voeding. Het jonge lichaam is hier niet op berekent. Met alle gevolgen van dien. Liemburg Paard en Kracht verzorgt coaching voor kinderen.

Te veel suiker

Bram is vijf jaar. Hij gaat naar school. Maar op school vinden ze hem veel te druk. Hij overschreeuwt zichzelf en anderen en kan geen half uur op zijn stoel blijven zitten. Hij heeft constant ruzie met zijn broertje en is thuis erg overheersend. Hij belandt in de ‘diagnose’ molen en krijgt het stempel ‘ADHD’. Maar zijn moeder gelooft dit niet zomaar. En gaat op onderzoek uit. Ze neemt zijn voedingspatroon onder de loep. Bram start de dag met ‘cornflakes en yoghurt’. Op school krijgt hij een bekertje ranja met twee Samson en Gert koekjes. Tussen de middag is er brood. Als hij uit school komt is ‘sap uit pak’. ’s Avonds wil hij geen groente. Maar wel een toetje.

Het gevaar van suiker

Witte, geraffineerde suiker wordt ook wel gezien als een ‘sluip’moordenaar. Deze suiker zit verwerkt in talloze producten. Zo ook in de cornflakes en het fruitsap van Bram. Elke dag wordt hij blootgesteld aan ‘te grote hoeveelheden’ suiker. Wanneer zijn moeder bewust met zijn voedingspatroon aan de gang gaat blijkt dat Bram helemaal niet zo druk meer is. Hij concentreert zich veel makkelijk op school en is goed aanspreekbaar.

De impact van voeding

Kinderen zijn vaak buitengewoon sensitief. Ze staan nog vrij ‘makkelijk’ in contact met zichzelf en kunnen voelen wat wel en niet goed is. Gezonde voeding is dan ook essentieel voor deze ‘sensitieve’ kinderen. Voedsel is energie. Vaak weten ze exact wat ze wel en niet nodig hebben. Betrek het kind in het proces. Waar heeft het behoefte aan? Geef het kind verantwoordelijkheid? In goede samenspraak uiteraard.

Wanneer schakel je een kindercoach in?

Als je als ouder merkt dat jouw kind al een tijdje niet lekker in zijn of haar vel zit. En je het gevoel hebt dat je wat hulp/ondersteuning kunt gebruiken om te zorgen dat je kind zich weer wat beter gaat voelen en gelukkiger wordt.

Er kunnen diverse redenen zijn dat het wat minder gaat met je kind.

  • concentratieproblemen
  • hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid en pesten
  • druk gedrag, ADHD en PDD-NOS
  • boosheid, faalangst, slaap en eetproblemen

Hoe ziet een coachingstraject eruit?

Bij kindercoaching wordt kinderen op een speelse en positieve manier geleerd om sterker te worden en krijgen ze tools aangeraakt om hun problemen zelf te leren oplossen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Kid’s Skills, een simpele en speelse methode speciaal ontwikkeld om kinderen te helpen hun problemen te overwinnen. En waar mogelijk en wenselijk wordt gewerkt met paarden.

In een kennismakingsgesprek wordt gekeken of er een wederzijdse ‘klik’ is. Als dit zo is wordt met de coaching gestart. Aan het einde van het coachingstraject (van ongeveer 6 sessies) volgt een oudergesprek. Natuurlijk is er voor ouders altijd de gelegenheid om tussentijds een afspraak te maken. Een coachingstraject kan indien gewenst altijd verlengd worden. Voeding is één van de aspecten die wij meenemen in het totaalplaatje.

Contact

Interesse? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden en tarieven te bespreken!