a

Liemburg Paard & Kracht

Bij Liemburg Paard&Kracht kun je gerichte trainingen volgen, waarbij de interactie tussen mens en paard centraal staan. De inspirator achter Liemburg Paard&Kracht is Marike Liemburg.

Nieuw:

    No posts were found.

06 – 106 49 602

Carstenswijk 132A in Elim

marike@liemburgpaardenkracht.nl

Liemburg Paard & Kracht > HSP  > Ik durf mijzelf niet te laten zien
Ik durf mijzelf niet te laten zien

Ik durf mijzelf niet te laten zien

Voor HSP’ers is het vaak moeilijk om zichzelf te laten zien aan de buitenwereld. Dit heeft zijn oorsprong vaak in het kind-zijn. Het hooggevoelige kind voelde van alles maar wist niet hoe hier mee om te gaan. Een stukje verloochening van jezelf ligt makkelijk op de loer.

Je ouders in discussie

Een deelnemer vertelt in een coachingstraject dat ze altijd hoorde dat haar ouders ruzie maakten. ‘Vaak trokken ze zich dan terug op de slaapkamer. Of ze gingen naar buiten. Ik hoorde stemverheffingen en de ondertoon. Na een tijdje kwamen ze terug in huis. Dan deden ze net of er niks aan de hand was’. Haar ouders zeiden dan ook: ‘het gaat goed meisje. Dit zijn ook niet jouw zaken’. Zij geeft aan dat ze hier niet mee uit de voeten kon. ‘Het maakte mij ook boos. Alsof ik gek was en niet doorhad wat er gebeurde’.

Een kind gaat twijfelen

Wanneer dit vaak gebeurt gaat een kind aan zichzelf twijfelen. Er ontstaat twijfel over zijn waarneming in situaties. Ofwel hij verliest het contact met zijn eigen waarneming. Omdat hij niet steeds in conflict wil komen met zijn omgeving besluit hij zich aan te passen. Hij levert zijn lichamelijke gewaarwording in voor een stukje ouder/docentenliefde, zekerheid en geborgenheid.

Onevenwichtigheden negeren

Wanneer je eigen fysieke waarnemingen niet voelt kun je onevenwichtigheden in je eigen systeem ook niet meer voelen. Hierdoor wordt het heel moeilijk om te bepalen hoe jij ZELF tegen situaties aankijkt. Om zelf beslissingen te nemen. Je hebt als kind jezelf aangeleerd om de waarneming van de ander belangrijker te vinden dan jouw eigen waarneming.

Kan ik dit omdraaien?

Ja dat kan. Liemburg Paard en Kracht kan je begeleiden door middel van paardencoaching.
Paarden kun je helpen omdat:

  • De paarden feilloos spiegelen of je zelf het stuur in handen neemt of dat je ‘alle kanten opgestuurd’ wordt.
  • Om te werken met paarden is het van belang dat jij je eigen fysieke waarnemingen leert voelen
  • Je zelf beslissingen leert nemen zodat je het paard een stuur kunt bieden

Verwante informatie

Verwante diensten

Contact

Vragen? Neem nu contact met ons op.

Nog geen reacties

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.